O tym, że owoce są zdrowe, nikogo nie trzeba przekonywać. Jednak jest wśród nich jeden, który szczególnie się wyróżnia. Jest tłusty, ale zdrowy – do tego z lekko wyczuwalną orzechową nutą smakową. O czym mowa? Oczywiście o awokado. W ramach serii kulinarnych wpisów będę wam prezentować właściwości poszczególnych produktów oraz prezentować 3 fit przepisy z bohaterem wpisu w roli głównej. No to jedziemy z awokado 🙂

Niedoceniony tłuścioch

Wiele osób (w tym mój mąż) uważa awokado za produkt nijaki. Z natury neutralny w smaku sprawia, że trudno określić, jak smakuje. Często się słyszy o tym, że jest mdłe i tłuste. I tu przechodzimy do jednej z ważniejszych jego cech. Awokado to zdrowy tłuszcz! Z powodzeniem może zastąpić masło na kanapkach albo nawet majonez. Zawarty w nim kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu, chroni serce, reguluje ciśnienie krwi, a także ma właściwości przeciwnowotworowe. Ponad to awokado pomaga przyswajać składniki odżywcze z innych produktów, np. likopen z pomidorów. Jeszcze nie przekonałam? No to wspomnę o tym, że w tym małym, zielonym grubasku znajduje się również potas, witaminy A, C, E, kwas foliowy (szczególnie istotny dla kobiet w ciąży) oraz pomagające zachować zdrowy wzrok luteinę i zeaksantynę.

Jak wybrać awokado?

To jeden z częstszych problemów, bo nigdy nie wiadomo, czy awokado, które wybieramy podczas zakupów jest już dojrzałe czy jeszcze nie. Są dwa bardzo proste sposoby, które pomogą to stwierdzić:

  1. Owoc powinien być lekko miękki czyli po delikatnym ściśnięciu go palcami, powinien się troszkę ugiąć. Jeśli palce zapadną się w owocu pod wpływem delikatnego nacisku, owoc jest przejrzały. Jeśli w ogóle nie ugina się, jest po prostu niedojrzały.
  2. Drugi sposób polega na obserwacji tego, co znajduje się pod „ogonkiem”. Chodzi o odpowiedni kolor owocu. Trudno jest mi to opisać, więc po prostu zaprezentuje wam grafikę, którą znalazłam kiedyś w internecie i dzięki której nauczyłam się wybierać awokado.

A teraz, skoro już wam narobiłam smaku, 3 proste, smaczne i zdrowe przepisy z zastosowaniem awokado. W sam raz na śniadanie, obiad i kolację 🙂

Pasta jajeczna z awokado
porcje 1
Prosta wariacja tradycyjnej pasty jajecznej
Oceń
Drukuj
Czas całkowity
10 min
Czas całkowity
10 min
Składniki
  1. 2 jajka
  2. ćwierć lub pół awokado (zależnie od wielkości owocu)
  3. sól
  4. pieprz
  5. szczypiorek/czosnek (jeśli chcemy ostrzejszą wersję pasty)
Sposób przygotowania
  1. Ugotuj 2 jajka na twardo. Podczas gotowania przygotuj awokado. Rozetnij owoc nożem na pół, wyjmij pestkę i wydrąż łyżeczką potrzebną ilość owocu. W zależności od jego rozmiaru potrzebne będzie ćwierć lub pół owocu. Wrzuć miąższ do miseczki.
  2. Gdy jajka się ugotują obierz je ze skorupek i wrzuć do miski z awokado (aby łatwiej się miksowało całość warto podzielić jajka na mniejsze cząstki). Dodaj przyprawy według uznania. Jeśli dodajemy czosnek, należy go wrzucić razem z pozostałymi produktami.
  3. Produkty blenduj razem do uzyskania konsystencji pasty.
  4. Gotową pastę nałóż na kromki pieczywa lub wafle ryżowe.
  5. Smacznego!
  6. Na koniec udekoruj pastę szczypiorkiem.
Uwagi
  1. W tym przepisie awokado zastępuje majonez, który tradycyjnie dodaje się do jajek. Jest to z pewnością wersja zdrowsza i lżejsza dla naszego żołądka.
http://fitnessdorota.pl/
Tortilla z kurczakiem i awokado
Idealne na obiad lub na kolację.
Oceń
Drukuj
Czas całkowity
30 min
Czas całkowity
30 min
Składniki
  1. tortilla pełnoziarnista
  2. pierś z kurczaka
  3. przyprawa gyros
  4. awokado
  5. szpinak
  6. pomidor
Sposób przygotowania
  1. Surowego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki (może być w kostkę lub w cienkie paseczki). Obtaczamy mięso w przyprawie gyros i smażymy na patelni (najlepiej na grillowej, jeśli taką posiadamy). Usmażone mięso przekładamy na talerz i chwilę studzimy.
  2. Gdy mięso się studzi rozkładamy pełnoziarniste tortille. Układamy na nich po kolei awokado, kurczaka, pokrojonego w plasterki pomidora, a na koniec szpinak. Zawijamy tortillę i gotowe.
http://fitnessdorota.pl/
 

Sałatka z awokado
Oceń
Drukuj
Czas całkowity
10 min
Czas całkowity
10 min
Składniki
  1. szpinak
  2. mozarella
  3. fasola czerwona
  4. pomidory suszone
  5. awokado
Sos
  1. oliwa z oliwek
  2. czosnek
  3. cytryna
  4. sól
  5. pieprz
Sposób przygotowania
  1. Zacznij od przygotowania sosu: wyciśnij cytrynę, dodaj do niej zgnieciony czosnek, oliwę, sól oraz pieprz. Wymieszaj. Gotowe. Zostaw do przegryzienia się smaków.
  2. Na talerz lub do miski wyłóż umyte liście szpinaku. Pokrój w plasterki mozarellę, dodaj wg uznania fasolę czerwoną (odsączoną z zalewy), suszone pomidory pokrojone w paski (możecie kupić też już pokrojone 🙂 ) oraz obrane i pokrojone w kostkę awokado.
  3. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem.
  4. Smacznego!
http://fitnessdorota.pl/

A dla tych, którzy lubią oglądać przepisy, wersja z youtuba 🙂

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Jeśli się podobało, daj znać:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close