O tym, że owoce są zdrowe, nikogo nie trzeba przekonywać. Jednak jest wśród nich jeden, który szczególnie się wyróżnia. Jest tłusty, ale zdrowy – do tego z lekko wyczuwalną orzechową nutą smakową. O czym mowa? Oczywiście o awokado. W ramach serii kulinarnych wpisów będę wam prezentować właściwości poszczególnych produktów oraz prezentować 3 fit przepisy z bohaterem wpisu w roli głównej. No to jedziemy z awokado 🙂

Niedoceniony tłuścioch

Wiele osób (w tym mój mąż) uważa awokado za produkt nijaki. Z natury neutralny w smaku sprawia, że trudno określić, jak smakuje. Często się słyszy o tym, że jest mdłe i tłuste. I tu przechodzimy do jednej z ważniejszych jego cech. Awokado to zdrowy tłuszcz! Z powodzeniem może zastąpić masło na kanapkach albo nawet majonez. Zawarty w nim kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu, chroni serce, reguluje ciśnienie krwi, a także ma właściwości przeciwnowotworowe. Ponad to awokado pomaga przyswajać składniki odżywcze z innych produktów, np. likopen z pomidorów. Jeszcze nie przekonałam? No to wspomnę o tym, że w tym małym, zielonym grubasku znajduje się również potas, witaminy A, C, E, kwas foliowy (szczególnie istotny dla kobiet w ciąży) oraz pomagające zachować zdrowy wzrok luteinę i zeaksantynę.

Jak wybrać awokado?

To jeden z częstszych problemów, bo nigdy nie wiadomo, czy awokado, które wybieramy podczas zakupów jest już dojrzałe czy jeszcze nie. Są dwa bardzo proste sposoby, które pomogą to stwierdzić:

  1. Owoc powinien być lekko miękki czyli po delikatnym ściśnięciu go palcami, powinien się troszkę ugiąć. Jeśli palce zapadną się w owocu pod wpływem delikatnego nacisku, owoc jest przejrzały. Jeśli w ogóle nie ugina się, jest po prostu niedojrzały.
  2. Drugi sposób polega na obserwacji tego, co znajduje się pod „ogonkiem”. Chodzi o odpowiedni kolor owocu. Trudno jest mi to opisać, więc po prostu zaprezentuje wam grafikę, którą znalazłam kiedyś w internecie i dzięki której nauczyłam się wybierać awokado.

A teraz, skoro już wam narobiłam smaku, 3 proste, smaczne i zdrowe przepisy z zastosowaniem awokado. W sam raz na śniadanie, obiad i kolację 🙂

Pasta jajeczna z awokado
porcje 1
Prosta wariacja tradycyjnej pasty jajecznej
Oceń
Drukuj
Czas całkowity
10 min
Czas całkowity
10 min
Składniki
  1. 2 jajka
  2. ćwierć lub pół awokado (zależnie od wielkości owocu)
  3. sól
  4. pieprz
  5. szczypiorek/czosnek (jeśli chcemy ostrzejszą wersję pasty)
Sposób przygotowania
  1. Ugotuj 2 jajka na twardo. Podczas gotowania przygotuj awokado. Rozetnij owoc nożem na pół, wyjmij pestkę i wydrąż łyżeczką potrzebną ilość owocu. W zależności od jego rozmiaru potrzebne będzie ćwierć lub pół owocu. Wrzuć miąższ do miseczki.
  2. Gdy jajka się ugotują obierz je ze skorupek i wrzuć do miski z awokado (aby łatwiej się miksowało całość warto podzielić jajka na mniejsze cząstki). Dodaj przyprawy według uznania. Jeśli dodajemy czosnek, należy go wrzucić razem z pozostałymi produktami.
  3. Produkty blenduj razem do uzyskania konsystencji pasty.
  4. Gotową pastę nałóż na kromki pieczywa lub wafle ryżowe.
  5. Smacznego!
  6. Na koniec udekoruj pastę szczypiorkiem.
Uwagi
  1. W tym przepisie awokado zastępuje majonez, który tradycyjnie dodaje się do jajek. Jest to z pewnością wersja zdrowsza i lżejsza dla naszego żołądka.
http://fitnessdorota.pl/
Tortilla z kurczakiem i awokado
Idealne na obiad lub na kolację.
Oceń
Drukuj
Czas całkowity
30 min
Czas całkowity
30 min
Składniki
  1. tortilla pełnoziarnista
  2. pierś z kurczaka
  3. przyprawa gyros
  4. awokado
  5. szpinak
  6. pomidor
Sposób przygotowania
  1. Surowego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki (może być w kostkę lub w cienkie paseczki). Obtaczamy mięso w przyprawie gyros i smażymy na patelni (najlepiej na grillowej, jeśli taką posiadamy). Usmażone mięso przekładamy na talerz i chwilę studzimy.
  2. Gdy mięso się studzi rozkładamy pełnoziarniste tortille. Układamy na nich po kolei awokado, kurczaka, pokrojonego w plasterki pomidora, a na koniec szpinak. Zawijamy tortillę i gotowe.
http://fitnessdorota.pl/
 

Sałatka z awokado
Oceń
Drukuj
Czas całkowity
10 min
Czas całkowity
10 min
Składniki
  1. szpinak
  2. mozarella
  3. fasola czerwona
  4. pomidory suszone
  5. awokado
Sos
  1. oliwa z oliwek
  2. czosnek
  3. cytryna
  4. sól
  5. pieprz
Sposób przygotowania
  1. Zacznij od przygotowania sosu: wyciśnij cytrynę, dodaj do niej zgnieciony czosnek, oliwę, sól oraz pieprz. Wymieszaj. Gotowe. Zostaw do przegryzienia się smaków.
  2. Na talerz lub do miski wyłóż umyte liście szpinaku. Pokrój w plasterki mozarellę, dodaj wg uznania fasolę czerwoną (odsączoną z zalewy), suszone pomidory pokrojone w paski (możecie kupić też już pokrojone 🙂 ) oraz obrane i pokrojone w kostkę awokado.
  3. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem.
  4. Smacznego!
http://fitnessdorota.pl/

A dla tych, którzy lubią oglądać przepisy, wersja z youtuba 🙂

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Jeśli się podobało, daj znać: