Impreza sylwestrowa tuż, tuż. Kreacje już zapewne gotowe, a miejscówka na imprezę ogarnięta. Jeśli tym razem to wam w udziale przypadła rola gospodarzy, warto pamiętać o właściwym przyjęciu gości. Dzisiaj będzie więc kolejny wpis kulinarny, ale tym razem z daniami idealnymi na noc celebrującą nadejście nowego roku.

Idealny gospodarz – albo chociaż dobry, który nie chce zagłodzić swoich gości – dba o zaspokojenie wilczego głodu współ-imprezowiczów. Dlatego na stole zawsze znajdują się zimne przekąski, które można chwycić w dowolnym momencie. Nie zapomina też o daniach na ciepło, ponieważ wielogodzinne tańce wymagają uzupełnienia kalorii. Propozycje na ciepłe i zimne dania znajdziecie poniżej, ale też czekam na wasze propozycje w komentarzach.

 

Szaszłyki "caprese"
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. pomidory śliwkowe
  2. mozarella (w małych kulkach)
  3. bazylia (świeża)
  4. patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania
  1. Weź patyczek do szaszłyka i po kolei nabijaj na niego pomidora, kulkę mozarelli i listek bazylii. Powtarzaj do końca patyczka 🙂
Uwagi
  1. Dodatkowo można polać szaszłyki oliwą i doprawić solą oraz pieprzem.
http://fitnessdorota.pl/
Roladki z łososia
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. łosoś wędzony
  2. serek philadelphia
  3. ogórek świeży/kapary/oliwki (wg uznania)
Sposób przygotowania
  1. Na plasterku łososia rozsmaruj serek philadelphia, a następnie umieść na nim wybrane warzywo.
  2. Zwijaj powoli łososia tak, żeby powstała roladka.
Uwagi
  1. Jeśli obawiasz się, że roladki się rozwiną, zepnij je wykałaczkami.
http://fitnessdorota.pl/
Nadziewane jajka
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. Jajka
  2. awokado
  3. sól
  4. pieprz
  5. cytryna
Sposób przygotowania
  1. Ugotuj jajka na twardo.
  2. Po ugotowaniu obierz je i przekrój na pół.
  3. Wyjmij z jajek żółtka i wrzuć do miski.
  4. Dodaj do nich awokado, sól, pieprz i odrobinę soku z cytryny.
  5. Żółtka z pozostałymi składniki utrzyj lub zblenduj na gładką masę.
  6. Powstałą masę umieść w ugotowanym białku.
http://fitnessdorota.pl/
Pizza z cukinii
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. cukinia
  2. mozarella
  3. pomidory
  4. salami lub inna ulubiona wędlina - opcjonalnie dla mięsożerców 🙂
  5. cebula czerwona
  6. oliwa
Sposób przygotowania
  1. Cukinię dokładnie umyj i przekrój wzdłuż na pół.
  2. Pomidora pokrój na pół-plasterki.
  3. Mozarellę pokrój w plastry.
  4. Cebulę pokrój w cienkie piórka.
  5. Układaj na cukinii po kolei poszczególne składniki: wędlinę, pomidora, cebulę, a na koniec przykryj plastrami mozarelli.
  6. Skrop całość oliwą i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  7. Piecz 20min (do lekkiej miękkości cukinii i roztopienia się mozarelli).
Uwagi
  1. Jako dodatek do pizzy można podać ketchup lub dowolny ulubiony sos.
http://fitnessdorota.pl/
Sałatka gyros
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. pierś z kurczaka
  2. przyprawa gyros
  3. ketchup
  4. ogórek konserwowy
  5. cebula
  6. papryka
  7. kukurydza konserwowa
  8. jogurt naturalny
  9. czosnek
  10. sól, pieprz
  11. kapusta pekińska
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z przyprawą gyros.
  2. Gdy kurczak się usmaży przekładamy go do miski i pozwalamy ostygnąć.
  3. W międzyczasie kroimy paprykę, cebulę, ogórka konserwowego i kapustę pekińską w kostkę (każdy ze składników umieszczamy w oddzielnej miseczce).
  4. Przygotowujemy sos z jogurtu naturalnego, do którego dodajemy posiekany drobno czosnek, sól i pieprz. Całość mieszamy.
  5. W misce układamy warstwowo: kurczaka, zalewamy go ketchupem, a następnie dodajemy do miski po kolei ogórka konserwowego, cebulę, paprykę i kukurydzę.
  6. Zalewamy dotychczasowe składniki przygotowanym wcześniej sosem.
  7. Na sos kładziemy pokrojoną wcześniej kapustę pekińską.
Uwagi
  1. Sos możemy przygotować wcześniej i wstawić do lodówki, żeby nabrał smaku.
http://fitnessdorota.pl/
Oprócz dań wymienionych wyżej, w menu nie może zabraknąć:

szaszłyków z owoców, świeżych warzyw z dipami, krakersów z hummusem (lub inną ulubioną pastą), bakalii.

Udanej zabawy!

Jeśli się podobało, daj znać:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close