Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić pierwszy, i mam nadzieję, że nie ostatni, wpis kulinarny. A że Walentynki tuż tuż, to może ktoś z Was zechce zrobić dla swojej drugiej połówki taką pyszność? Może i nie do końca jest fit, za to jest bezglutenowa, a to oznacza zero spulchniaczy i zero wzdętego brzucha. Zapraszam na przepis.

walentynkowebezglutenowe

Składniki:

  • 70g masła
  • 60g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 75g gorzkiej czekolady
  • 50g migdałów

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od zblanszowania migdałów. Wystarczy je zanurzyć na 10 minut w gorącej wodzie, a następnie przepłukać zimną wodą. Potem obieramy migdały ze skórki naciskając je od grubszej strony.

Wrzucamy je do miski i dodajemy do nich 15g cukru pudru. Blendujemy razem. W tym czasie możemy już zacząć roztapiać czekoladę w kąpieli wodnej. W drugiej misce ucieramy masło z pozostałymi 45g cukru pudru.

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do utartego masła z cukrem i dalej ucieramy. Jeśli czekolada nadal się roztapia, możemy w tym czasie ubić białka na sztywną pianę.

Roztopioną czekoladę dodajemy do maślanej masy, a potem wrzucamy do niej zblendowane z cukrem migdały. Na sam koniec dodajemy do masy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką od dna w górę.

Tortownicę (lub dowolnie wybraną przez was formę) nacieramy masłem, a potem wlewamy do niej gotową masę. Pieczemy przez ok. 35-45 minut (musicie pilnować, czy ciasto nie zaczyna się przypiekać) w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Jeśli macie ochotę możecie udekorować je cukrem pudrem lub lukrem. Ja zostawiam wersję podstawową – i tak jest pyszne 🙂

Smacznego!

Jeśli zrobicie ciasto, koniecznie pochwalcie się rezultatami na mediach społecznościowych. Pamiętajcie, że znajdziecie mnie na facebooku, Instagramie oraz Snapchacie (fitnessdorota). Zastosujcie oznaczenie #kuchniafitnessdorota – wtedy znajdę Wasze wypieki bez najmniejszego problemu 🙂

Zapisz

Zapisz

Jeśli się podobało, daj znać:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close