Dawno nie było żadnych kulinarnych wpisów. Dlatego postanowiłam nadrobić zaległości i przedstawiam wam dziś 3 przepisy z kaszami w roli głównej.

Kasze są jednymi z najczęściej niedocenianych produktów spożywczych. Wielka szkoda, bo każda z nich ma w sobie mnóstwo składników odżywczych, które pomagają nam w walce o zdrowy organizm. Dzisiaj przedstawiam wam proste i szybkie przepisy na smaczne sałatki.

Sałatki te możecie spokojnie zabrać ze sobą do pracy, jak i podać na organizowanym przez siebie przyjęciu. Są pożywne, sycące i przede wszystkim pyszne. Ich przygotowanie nie zajmie wam więcej jak 30 minut.

Kasza gryczana

Mój mąż cały czas powtarza, że nie lubi kaszy gryczanej. Ale ją jada 😉 Bardzo niedoceniana ma wiele wartościowych składników: witaminy B1, B2, B6, PP, żelazo, cynk, potas, krzem, wapń, witaminę E i kwas foliowy. Nie ma glutenu, dlatego jest idealna dla osób chorujących na celiakię czy cierpiących na nietolerancję glutenu. Pomaga w odkwaszaniu organizmu, jest świetnym źródłem błonnika, pomaga przy niedokrwistości oraz obniża ciśnienie krwi.

Sałatka z kaszą gryczaną, porem i pomidorem
Oceń
Drukuj
Czas całkowity
30 min
Czas całkowity
30 min
Składniki
  1. kasza gryczana
  2. por (biała cześć)
  3. świeży pomidor
  4. sól
  5. pieprz
  6. jogurt naturalny
Sposób przygotowania
  1. Ugotuj kaszę gryczaną.
  2. Gdy kasza się gotuję pokrój pomidora w kostkę, a pora w półtalarki.
  3. Gdy kasza się ostudzi, wymieszaj wszystkie składniki w misce.
  4. Dodaj jogurt naturalny, dopraw solą i pieprzem.
Fitness Dorota https://fitnessdorota.pl/

Kasza bulgur

Muszę przyznać, że kasza bulgur to moje niedawne odkrycie. Któregoś dnia postanowiłam na szybko zrobić sobie sałatkę z tego, co akurat jest w lodówce. Musiała być też to taka sałatka, która da mi energię na dalsze ćwiczenia (bo tego dnia akurat byłam na szkoleniu), a jednocześnie nie sprawi, że poczuję się ociężała. Zasmakowała mi tak bardzo, że trafiła na stałe do naszego menu.

Kasza bulgur to bogactwo błonnika, kwasu foliowego, potasu, fosforu, magnezu, wapnia, sodu, a także witamin z grupy B. Jest jednym z produktów, które zalecane są dla kobiet w ciąży. Oprócz tego sprzyja prawidłowej pracy układu nerwowego, zmniejsza napięcie nerwowe, obniża poziom złego cholesterolu, a także obniża ciśnienie krwi. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego poleca się ją osobom chorującym na cukrzycę. Wysoka zawartość błonnika pomaga kontrolować pracę jelit oraz sprzyja odchudzaniu. Warto ją uwzględnić w diecie, jeśli jest się aktywnym fizycznie, gdyż bulgur wzmaga skurcze serca podczas wysiłku pomagającym tym samym w odpowiednim dotlenieniu organizmu.

Kasza bulgur z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Oceń
Drukuj
Czas całkowity
30 min
Czas całkowity
30 min
Składniki
  1. kasza bulgur
  2. filet z piersi kurczaka
  3. suszone pomidory
  4. sól
  5. pieprz kolorowy (najlepiej świeżo zmielony)
  6. suszona pietruszka
Sposób przygotowania
  1. Ugotuj kaszę bulgur według przepisu z opakowania.
  2. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na patelni z ulubioną przyprawą.
  3. Suszone pomidory pokrój w paski.
  4. Do ostudzonej kaszy dodaj usmażonego kurczaka i suszone pomidory.
  5. Dopraw solą, pieprzem i suszoną natką pietruszki.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj na zimno.
Uwagi
  1. Ponieważ wykorzystuje suszone pomidory w zalewie, to nie dodaje już oliwy, żeby nie było za tłusto. Kurczaka można usmażyć w dowolnej przyprawie, ale im bardziej neutralny smak, tym lepiej.
  2. Dla nielubiących mięsa: kurczaka można zastąpić fetą.
Fitness Dorota https://fitnessdorota.pl/

Kasza kus-kus

Hmmm…a może w zasadzie powinnam napisać makaron? Strasznie dużo kontrowersji pojawia się wokół kaszy kus-kus, ale lubię ją od dawna.

Znajdziemy w niej żelazo, błonnik, potas, magnez, miedź, mangan, cynk oraz witaminy z grupy B. Dzięki tym wszystkim składnikom wspomagamy pracę mózgu, układu nerwowego, a także wspomagamy kontrolowanie przemian metabolicznych.

Kolorowa sałatka z kus-kus
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. kasz kus-kus
  2. sól
  3. pieprz
  4. kolorowa papryka (czerwona, żółta, zielona)
  5. ogórek konserwowy
  6. cebula
  7. suszona natka pietruszki
  8. oliwa
Sposób przygotowania
  1. Kaszę kus-kus zalej gorącą wodą (a najlepiej bulionem) (ok. 1cm wody nad poziomem kaszy) i zostaw pod przykryciem na 5 minut.
  2. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę ogórka konserwowego, kolorową paprykę i cebulę.
  3. Do ostudzonej kaszy dodaj warzywa.
  4. Dodaj sól, pieprz, natkę pietruszki oraz oliwę.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki.
Uwagi
  1. Do sałatki można użyć tylko jednego rodzaju papryki, ale osobiście wolę wersję kolorową.
  2. Nie podaję konkretnej ilości składników, gdyż to zależy od wielkości porcji. Wszystko robię proporcjonalnie i według smaku.
Fitness Dorota https://fitnessdorota.pl/
Jeżeli wykorzystacie któryś z powyższych przepisów i wam zasmakuje, nie zapomnijcie mnie o tym powiadomić. Wykorzystajcie do tego #fitnessdorotapoleca lub oznaczajcie mnie w mediach społecznościowych @fitness_dorota

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *