Doskonale wiem, że w Polsce podejście do halloween jest różne. Amerykańskie święto ma swoich zwolenników i przeciwników. Dlatego jeśli nie uznajecie tego „święta” i nie będziecie chcieli dalej czytać tego posta, trudno. Jest on dla tych, którzy oprócz wspominania zmarłych bliskich, chcą poczuć atmosferę zachodniej zabawy. Przygotowałam kilka propozycji na zdrowe przekąski idealnie nadające się na halloweenową imprezę w klimacie rodem z horroru.

 Papryki jak dynie

Ich wykonanie jest mega proste. Z góry papryki odcinacie czubek, w przodzie wycinacie buźki, takie jak w dyniach. Następnie kroicie ulubione warzywa w dłuższe paski. Mój wybór padł na papryki, selera naciowego, ogórka oraz marchewkę. Umieszczacie je w „dyniowych” paprykach i podajecie z sosem z jogurtu naturalnego (możliwości jest tak wiele, że wybór pozostawiam wam).

Warzywa jak dynia

small_img_2424

Gotujecie brokuła i kalafiora. Marchewkę kroimy w mniejsze słupki lub kupujemy mini marchewki. Do tego potrzebujemy kilka plasterków ogórka oraz garstkę czarnych oliwek. Teraz wszystko układamy na talerzu tak, żeby przypominało dynię 🙂

Straszne pomarańcze

Na pomarańczach – lub mandarynkach – rysujemy markerem takie same buźki, które wycina się w dyniach. Koniec instrukcji 😉 Do tego zadania możecie włączyć dzieciaki – z pewnością będą miały dużo radości 🙂

Franki-o-grono

small_img_2391

Na dużych przezroczystych kubkach rysujemy twarz przypominającą potwora Frankensteina, a w środku umieszczamy winogrona. Mam nadzieję, że macie więcej talentu plastycznego niż ja 😉

Mozarella eyes

Do ich wykonania potrzebujemy mini kulek mozarelli oraz oliwek nadziewanych papryką. Mozarellę osuszamy i układamy na talerzu. Na każdej kulce umieszczamy połówkę oliwki. Uwierzcie mi, że z daleka naprawdę wyglądają jak gałki oczne 😉 Jeśli oliwki będą spadać, możecie od spodu złączyć je wykałaczką.

Guacamole prosto z dyni

Chyba nie sądziliście, że zapomnę o obowiązkowej dyni, w której mój dzielny mąż wyciął super buźkę? 🙂 Ta wymiotująca dynia oferuje przepyszne guacamole idealnie pasujące do nachosów (tak, przyzwolenie na cheat day 🙂 ) lub do warzyw.

Aby zrobić guacamole wystarczy wydrążyć miąższ awokado ze skórki, skropić je cytryną, dodać ząbek czosnku oraz odrobinę soli. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, a następnie wykładamy na talerz lub – tak jak w moim przypadku – na deskę, a po bokach układamy składniki do nabierania guacamole.

 

I to wszystkie moje propozycje 🙂 Mam nadzieję, że się wam spodobały. Jeśli tak, nie krępujcie się wykorzystać ich podczas swoich imprez halloweenowych. A jeśli macie  w rodzinie dzieci, zachęćcie je do wspólnej zabawy przy szykowaniu przekąsek.

Dla tych, którzy chcą podejrzeć proces przygotowania wymienionych wyżej smakołyków, przygotowałam również filmik. Zapraszam do oglądania!

Strasznego halloween!!!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *