Gdy Paulina (@pinalaba ) nominowała mnie do wyzwania firmy @polmak na stworzenie dania w kolorze zielonym, od razu wiedziałam, jakich składników użyję.

Chciałam, aby to danie kojarzyło się z latem i było lekkie. A tajemniczym składnikiem, który kojarzy mi się z latem jest groszek. Pamiętam, jak szłam na tył domku i codziennie sprawdzałam, czy na krzakach pojawiły się już nowe strączki groszku. Aby sos miał kremową konsystencję dodałam awokado czyli źródło zdrowych tłuszczów.

Całe danie przygotujecie w mniej niż 30 minut i będzie świetną propozycją na urozmaicenie rodzinnych obiadów. A oto i przepis:

Składniki:

  • 250g mrożonego groszku
  • 2 średnie awokado (dojrzałe)
  • 2 ząbki czosnku
  • ziarna kolendry
  • sól, pieprz
  • dowolny makaron

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Składniki na sos wrzuć do blendera. Zblendowane składniki podgrzej w garnku, do sosu dodaj makaron. Gotowe 🙂

Jeśli skorzystacie z mojego przepisu, pamiętajcie, aby przysłać mi zdjęcia lub oznaczyć mnie w social mediach #kuchniafitnessdorota

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *