Gdy Paulina (@pinalaba ) nominowała mnie do wyzwania firmy @polmak na stworzenie dania w kolorze zielonym, od razu wiedziałam, jakich składników użyję.
Chciałam, aby to danie kojarzyło się z latem i było lekkie. A tajemniczym składnikiem, który kojarzy mi się z latem jest groszek. W ten oto sposób powstał pomysł na makaron z groszkowym sosem. Pamiętam, jak szłam na tył domku i codziennie sprawdzałam, czy na krzakach pojawiły się już nowe strączki groszku. Aby sos miał kremową konsystencję dodałam awokado czyli źródło zdrowych tłuszczów.
Całe danie przygotujecie w mniej niż 30 minut i będzie świetną propozycją na urozmaicenie rodzinnych obiadów.
Makaron z groszkowym sosem – przepis
Składniki:
- 250g mrożonego groszku
- 2 średnie awokado (dojrzałe)
- 2 ząbki czosnku
- ziarna kolendry
- sól, pieprz
- dowolny makaron
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Składniki na sos wrzuć do blendera. Zblendowane składniki podgrzej w garnku, do sosu dodaj makaron. Gotowe 🙂
Jeśli skorzystacie z mojego przepisu, pamiętajcie, aby przysłać mi zdjęcia lub oznaczyć mnie w social mediach #kuchniafitnessdorota
Smacznego!