Wspominałam już o tym, że jesień kojarzy mi się m.in. z sezonem na dynie. Uwielbiam zupę krem z dyni, ale w tym roku postanowiłam wypróbować coś nowego. Szukając inspiracji w internecie wpadłam na pomysł z risotto. Ale niestety żaden z przepisów nie pasował mi w 100%. Danie miało być nie tylko dla mnie, ale i dla mojego synka, a w większości przepisów białe wino było jednym z głównych składników :/
Kiedy miałam już zrezygnować, postanowiłam zrobić swoją własną wersję risotto z dynią i kurczakiem. Przygotowane przeze mnie danie jest proste w przyrządzeniu i smaczne, o czym niech świadczy fakt, że moje dziecko jeszcze nigdy nie chciało dokładek, a tym razem się upomniało o uzupełnienie talerzyka 😉
Jeśli przygotujecie danie wg mojego przepisu, koniecznie dajcie znać w komentarzach jak wam smakowało 🙂 Albo oznaczajcie mnie w social media #fitnessdorota @fitness_dorota
- ryż
- dynia (u mnie dynia bananowa)
- filet z kurczaka
- sól
- pieprz
- kurkuma
- curry
- masło naturalne (opcjonalnie)
- bulion (opcjonalnie)
- Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem soli i pieprzu.
- Z dyni usuwamy nasiona i miąższ, obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostki.
- Gdy kurczak będzie lekko podsmażony dorzucamy do niego dynię.
- Smażymy razem pod przykryciem przez ok. 3 minuty.
- Do kurczaka i dyni wlewamy bulion (jeśli nie macie bulionu może być zwykła woda) i wsypujemy ryż.
- Wszystkie składniki doprawiamy przyprawą curry oraz kurkumą. W razie potrzeby dodajemy też soli i pieprzu.
- Wszystko gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż ryż wchłonie całą wodę.
- Na koniec - jeśli chcecie aby smak dania był delikatniejszy - dodajemy trochę masła naturalnego i mieszamy ze wszystkimi składnikami, aż masło się rozpuści.
- Gotowe. Smacznego!
Risotto z dynią to jedna z moich ulubionych, jesiennych potraw – w wersji z bonusowym kurczakiem albo grzybami też jest super <3
To muszę też spróbować takiej wersji 🙂