O tym, że owoce są zdrowe, nikogo nie trzeba przekonywać. Jednak jest wśród nich jeden, który szczególnie się wyróżnia. Jest tłusty, ale zdrowy – do tego z lekko wyczuwalną orzechową nutą smakową. O czym mowa? Oczywiście o awokado. W ramach serii kulinarnych wpisów będę wam prezentować właściwości poszczególnych produktów oraz prezentować 3 fit przepisy z bohaterem wpisu w roli głównej. No to jedziemy z awokado 🙂
Niedoceniony tłuścioch
Wiele osób (w tym mój mąż) uważa awokado za produkt nijaki. Z natury neutralny w smaku sprawia, że trudno określić, jak smakuje. Często się słyszy o tym, że jest mdłe i tłuste. I tu przechodzimy do jednej z ważniejszych jego cech. Awokado to zdrowy tłuszcz! Z powodzeniem może zastąpić masło na kanapkach albo nawet majonez. Zawarty w nim kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu, chroni serce, reguluje ciśnienie krwi, a także ma właściwości przeciwnowotworowe. Ponad to awokado pomaga przyswajać składniki odżywcze z innych produktów, np. likopen z pomidorów. Jeszcze nie przekonałam? No to wspomnę o tym, że w tym małym, zielonym grubasku znajduje się również potas, witaminy A, C, E, kwas foliowy (szczególnie istotny dla kobiet w ciąży) oraz pomagające zachować zdrowy wzrok luteinę i zeaksantynę.
Jak wybrać awokado?
To jeden z częstszych problemów, bo nigdy nie wiadomo, czy awokado, które wybieramy podczas zakupów jest już dojrzałe czy jeszcze nie. Są dwa bardzo proste sposoby, które pomogą to stwierdzić:
- Owoc powinien być lekko miękki czyli po delikatnym ściśnięciu go palcami, powinien się troszkę ugiąć. Jeśli palce zapadną się w owocu pod wpływem delikatnego nacisku, owoc jest przejrzały. Jeśli w ogóle nie ugina się, jest po prostu niedojrzały.
- Drugi sposób polega na obserwacji tego, co znajduje się pod „ogonkiem”. Chodzi o odpowiedni kolor owocu. Trudno jest mi to opisać, więc po prostu zaprezentuje wam grafikę, którą znalazłam kiedyś w internecie i dzięki której nauczyłam się wybierać awokado.
A teraz, skoro już wam narobiłam smaku, 3 proste, smaczne i zdrowe przepisy z zastosowaniem awokado. W sam raz na śniadanie, obiad i kolację 🙂


- 2 jajka
- ćwierć lub pół awokado (zależnie od wielkości owocu)
- sól
- pieprz
- szczypiorek/czosnek (jeśli chcemy ostrzejszą wersję pasty)
- Ugotuj 2 jajka na twardo. Podczas gotowania przygotuj awokado. Rozetnij owoc nożem na pół, wyjmij pestkę i wydrąż łyżeczką potrzebną ilość owocu. W zależności od jego rozmiaru potrzebne będzie ćwierć lub pół owocu. Wrzuć miąższ do miseczki.
- Gdy jajka się ugotują obierz je ze skorupek i wrzuć do miski z awokado (aby łatwiej się miksowało całość warto podzielić jajka na mniejsze cząstki). Dodaj przyprawy według uznania. Jeśli dodajemy czosnek, należy go wrzucić razem z pozostałymi produktami.
- Produkty blenduj razem do uzyskania konsystencji pasty.
- Gotową pastę nałóż na kromki pieczywa lub wafle ryżowe.
- Smacznego!
- Na koniec udekoruj pastę szczypiorkiem.
- W tym przepisie awokado zastępuje majonez, który tradycyjnie dodaje się do jajek. Jest to z pewnością wersja zdrowsza i lżejsza dla naszego żołądka.


- tortilla pełnoziarnista
- pierś z kurczaka
- przyprawa gyros
- awokado
- szpinak
- pomidor
- Surowego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki (może być w kostkę lub w cienkie paseczki). Obtaczamy mięso w przyprawie gyros i smażymy na patelni (najlepiej na grillowej, jeśli taką posiadamy). Usmażone mięso przekładamy na talerz i chwilę studzimy.
- Gdy mięso się studzi rozkładamy pełnoziarniste tortille. Układamy na nich po kolei awokado, kurczaka, pokrojonego w plasterki pomidora, a na koniec szpinak. Zawijamy tortillę i gotowe.


- szpinak
- mozarella
- fasola czerwona
- pomidory suszone
- awokado
- oliwa z oliwek
- czosnek
- cytryna
- sól
- pieprz
- Zacznij od przygotowania sosu: wyciśnij cytrynę, dodaj do niej zgnieciony czosnek, oliwę, sól oraz pieprz. Wymieszaj. Gotowe. Zostaw do przegryzienia się smaków.
- Na talerz lub do miski wyłóż umyte liście szpinaku. Pokrój w plasterki mozarellę, dodaj wg uznania fasolę czerwoną (odsączoną z zalewy), suszone pomidory pokrojone w paski (możecie kupić też już pokrojone 🙂 ) oraz obrane i pokrojone w kostkę awokado.
- Całość polej wcześniej przygotowanym sosem.
- Smacznego!
A dla tych, którzy lubią oglądać przepisy, wersja z youtuba 🙂