Impreza sylwestrowa tuż, tuż. Kreacje już zapewne gotowe, a miejscówka na imprezę ogarnięta. Jeśli tym razem to wam w udziale przypadła rola gospodarzy, warto pamiętać o właściwym przyjęciu gości. Dzisiaj będzie więc kolejny wpis kulinarny, ale tym razem z daniami idealnymi na noc celebrującą nadejście nowego roku.
Idealny gospodarz – albo chociaż dobry, który nie chce zagłodzić swoich gości – dba o zaspokojenie wilczego głodu współ-imprezowiczów. Dlatego na stole zawsze znajdują się zimne przekąski, które można chwycić w dowolnym momencie. Nie zapomina też o daniach na ciepło, ponieważ wielogodzinne tańce wymagają uzupełnienia kalorii. Propozycje na ciepłe i zimne dania znajdziecie poniżej, ale też czekam na wasze propozycje w komentarzach.
- pomidory śliwkowe
- mozarella (w małych kulkach)
- bazylia (świeża)
- patyczki do szaszłyków
- Weź patyczek do szaszłyka i po kolei nabijaj na niego pomidora, kulkę mozarelli i listek bazylii. Powtarzaj do końca patyczka 🙂
- Dodatkowo można polać szaszłyki oliwą i doprawić solą oraz pieprzem.
- łosoś wędzony
- serek philadelphia
- ogórek świeży/kapary/oliwki (wg uznania)
- Na plasterku łososia rozsmaruj serek philadelphia, a następnie umieść na nim wybrane warzywo.
- Zwijaj powoli łososia tak, żeby powstała roladka.
- Jeśli obawiasz się, że roladki się rozwiną, zepnij je wykałaczkami.
- Jajka
- awokado
- sól
- pieprz
- cytryna
- Ugotuj jajka na twardo.
- Po ugotowaniu obierz je i przekrój na pół.
- Wyjmij z jajek żółtka i wrzuć do miski.
- Dodaj do nich awokado, sól, pieprz i odrobinę soku z cytryny.
- Żółtka z pozostałymi składniki utrzyj lub zblenduj na gładką masę.
- Powstałą masę umieść w ugotowanym białku.
- cukinia
- mozarella
- pomidory
- salami lub inna ulubiona wędlina - opcjonalnie dla mięsożerców 🙂
- cebula czerwona
- oliwa
- Cukinię dokładnie umyj i przekrój wzdłuż na pół.
- Pomidora pokrój na pół-plasterki.
- Mozarellę pokrój w plastry.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka.
- Układaj na cukinii po kolei poszczególne składniki: wędlinę, pomidora, cebulę, a na koniec przykryj plastrami mozarelli.
- Skrop całość oliwą i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
- Piecz 20min (do lekkiej miękkości cukinii i roztopienia się mozarelli).
- Jako dodatek do pizzy można podać ketchup lub dowolny ulubiony sos.
- pierś z kurczaka
- przyprawa gyros
- ketchup
- ogórek konserwowy
- cebula
- papryka
- kukurydza konserwowa
- jogurt naturalny
- czosnek
- sól, pieprz
- kapusta pekińska
- Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z przyprawą gyros.
- Gdy kurczak się usmaży przekładamy go do miski i pozwalamy ostygnąć.
- W międzyczasie kroimy paprykę, cebulę, ogórka konserwowego i kapustę pekińską w kostkę (każdy ze składników umieszczamy w oddzielnej miseczce).
- Przygotowujemy sos z jogurtu naturalnego, do którego dodajemy posiekany drobno czosnek, sól i pieprz. Całość mieszamy.
- W misce układamy warstwowo: kurczaka, zalewamy go ketchupem, a następnie dodajemy do miski po kolei ogórka konserwowego, cebulę, paprykę i kukurydzę.
- Zalewamy dotychczasowe składniki przygotowanym wcześniej sosem.
- Na sos kładziemy pokrojoną wcześniej kapustę pekińską.
- Sos możemy przygotować wcześniej i wstawić do lodówki, żeby nabrał smaku.
szaszłyków z owoców, świeżych warzyw z dipami, krakersów z hummusem (lub inną ulubioną pastą), bakalii.
Udanej zabawy!